Saturday, January 24, 2009

Porovnanie zahraničných Ikea cien pomocou rozšírenia do Firefoxu

Ako už médiá viackrát písali, ceny v slovenskom obchodnom dome IKEA sú často vyššie ako v okolitých štátoch. Praktickejšie ako rozhorčovnie sa alebo skúmanie príčin, je ceny si pohodlne porovnať pomocou rozšírenia do Firefoxu "Compare Ikea prices" a potom sa rozhodnúť, kde je výhodnejšie nakúpiť. Rozšírenie sa dá stiahnuť aj na sourceforge.net bez registrovania sa.

pošli na vybrali.sme.sk



Po nainštalovaní rozšírenia treba ísť do nastavení v Tools menu...



...kliknúť na "Compare Ikea prices..."





...zaškrtnúť prvé horné políčko "Enable price comparing"...



...a po obnovení webstránky Ikea sa začnú zobrazovať cenové rozdiely vo vybraných okolitých krajinách:



Ak namiesto cenového rozdielu chceme vidieť celú cenu, stačí v nastaveniach odškrtnúť políčko "Display price difference (instead of the absolute price)"



Po obnovení stránky sa ceny budú ukazovať celé:



Na záver niekoľko príkladov:

























10 comments:

  1. WHAT THE FUKC!

    takze ta povodna prezentacia co obehla slovensko bola predsa len podvod! v skutocnosti, podla tych porovnani v tomto clanku, je to este DALEKO horsie.

    jedine vysvetlenie co ma napada, je ze platy stockholmskeho menezmentu su platene vyhradne z prijmov slovenskej pobocky. a taktiez celosvetovy marketing pre vsetky krajiny. a tiez dividedny akcionarom za celu skupinu. proste secko to ma na pleciach vyhradne bratislavska IKEA, preto je tam taky cenovy rozdiel medzi SK a susedmi. takze zjavne sa slovenskej IKEA krivdilo, tie dovody su uplne legitimne.

    ReplyDelete
  2. vyborne rozsirenie! neviem tu najst nikde kontakt, ale ak by maltvroca tejto parády chut na spolupracu s webom o nabytku www.dobremag.net nech sa ozve ,)

    ReplyDelete
  3. Hm... Aj ja som prerátal ceny (pred Vianocami sme kupovali stol, skriňu, lavicu) a BA bola najdrahšia. Zaujímavé bolo, že keď som vyrátal cenový rozdiel, tak mi to vyšlo na cca to, čo by som dal za prepravu dostatočne veľkým autom. Ak by som k tomu prirátal aj "časovú stratu", tak mi vyšlo, že (pre mňa) je to výhodnejšie kúpiť v BA, ako napr. zabiť 5 hodín (cesta tam aj späť + nákup) v Budapešti, kde mi to vychádzalo najlacnejšie... Takže sme nakoniec kupovali aj tak v BA

    ReplyDelete
  4. "platy stockholmskeho menezmentu su platene vyhradne z prijmov slovenskej pobocky."
    to je hovadina, lebo v IKEA rakusko sa tych veci preda x-krat viac, preto mozu byt lacnejsie. aj ked nepoznam ziskovost jednotlivych pobociek, dovolim si tvrdit ze IKEA rakusko je napriek nizsim cenam ziskovejsia ako slovenska IKEA

    ReplyDelete
  5. re: "platy...."
    IRÓNIA - je posun významu, pri ktorom kladný výraz či súd má pejoratívny zmysel. Je to výrazový prostriedok, v ktorom sa realizuje komické. V širšom zmysle je irónia akýkoľvek jemný, zastretý výsmech či posmech(wikipedia)

    ReplyDelete
  6. "platy stockholmskeho menezmentu su platene vyhradne z prijmov slovenskej pobocky."
    to je hovadina, lebo v IKEA rakusko sa tych veci preda x-krat viac, preto mozu byt lacnejsie. aj ked nepoznam ziskovost jednotlivych pobociek, dovolim si tvrdit ze IKEA rakusko je napriek nizsim cenam ziskovejsia ako slovenska IKEA

    No ved ked tam chodia nakupovat aj vsetci slovaci, tak co by nepredali viac..

    ReplyDelete
  7. NO suhlasim, ze tie ceny su strasne, ale zabudate na jednu vec. Tie ceny boli urcovane pred rokom. Vtedy kurz EURO-SKK bol podstatne iny. Potom koruna prudko posilovala spolu s HUF, CZK a PLZ. Takze ceny v Rakusku sa dostali do velkeho nepomeru a automaticky tam muselo byt vyhodnejsie nakupovat. Nasledne sa SKK v lete zafixovala. Odvtedy v podstate stale padaju kurzy HUF, CZK a PLZ. Takze aj tieto meny sa stali omnoho vyhodnejsie oproti SKK. ale pritom EURO uz bolo zafixovane, takze tam sa nic nezmenilo. No a zrazu sme najnevyhodnejsi nasiroko nadaleko. Tie pohyby v kurzoch boli velmi vysoke, ved sa mozete pozriet sami. Samozrejme vinu ma aj IKEA, pretoze ceny meni iba obcas, na druhej strane, asi je to pre nich vyhodnejsie spravit jeden katalog pre cely svet a Slovensko maju na haku. Verim tomu, ze tie ceny sa pri tvorbe dalsieho cenniku dorovnaju aj ked sa da predpokladat, ze nejake rozdiely tam urcite budu. Takze zaver je - vyuzite vyhody, ktore nam prechod na EURO priniesol a nakupte v zahranici a nehladajte vsade spiknutie proti Slovensku ako ho hlada nas najsamvyssi.

    ReplyDelete
  8. Hehe, blbý Lovák kúpi bársjakú hovadinu.
    Dľa hesla: "Čím drahšia, tým lepšia" :-D

    ReplyDelete
  9. ono je to fakt, keby aj hned boli tie ceny u nas nizsie, tak vyssi zaujem o kupu by nebol. u nas si kupujes nabytok preto, lebo ho potrebujes,nie preto,ze je lacnejsi.. to znamena, ze na nasom malom trhu by nizsia cena znamenala aj mensi zisk.v takom pripade by to mohli na SK rovno zabalit, nech chodime nakupovat do AT, nie?

    ReplyDelete
  10. datumovo stary prispevok, ale inak stale aktualny :)

    ReplyDelete